Menu Close

Životopis

sl. Božja Giacoma Giorgia Colombis

(Elizabeta Golubić)

benediktinka

1735. – 1801.

Rođena je 28. prosinca 1735. u Cresu, u plemićkoj obitelji Colombis. Na krštenju dobiva ime Elizabeta. Njezina obitelj potječe iz sjeverne Hrvatske. Preseljenjem na otok Cres koji je bio pod vlašću Venecije obitelj je morala promijeniti prezime u Colombis.

Od svoje 5. godine odgajana je u benediktinskom samostanu sv. Petra apostola u Cresu.

U zrelijoj dobi, točnije 1753., odlučuje postati benediktinkom  te dobiva monaško ime Giacoma Giorgia. Napredujući u kreposnom životu postaje opaticom samostana, a obnašala je i ostale odgovorne samostanske službe.

Godine 1764. nakon velikog požara koji je gotovo uništio samostan, s. Giacoma Giorgia doživjela je snažni duhovni preokret i sve se dublje suobličavala muci Kristovoj čineći velike pokore. Dobivši i mnoge druge mistične darove, iz poslušnosti piše Dnevnik u kojem nam je ostavila dragocjeno svjedočanstvo o svom životnom putu kojim ju je Bog vodio prema svetosti. Kao opatica brižno se skrbila o zajednici; prema sebi vrlo zahtjevna, a prema sestrama blaga i strpljiva. Osobito je milosrđe iskazivala prema siromasima.

28. lipnja 1801. blaženo je preminula u samostanskoj ćeliji. Već sljedećeg dana, 29. lipnja 1801. obavljen je pogreb kojemu je nazočio sav creski kler, građani i brojni siromasi. Pokopana je u kripti samostanske crkve u blizini olatara sv. Benedikta.

18. srpnja 1801. potaknuti glasom o njezinoj svetosti i čudesima koja su se zbila na njezinom grobu, crkvene su vlasti svega 20 dana nakon njezine smrti pokrenule postupak za njezinim proglašenjem blaženom  i svetom, što je bio jedinstven slučaj u povijesti crkve.

18. listopada 1801., nakon samo 3 mjeseca postupak je završen, a spisi Procesa predani u Osorsku biskupiju.

Godine 1826. zbog ukinuća Osorske biskupije kojoj je pripadao otok Cres te ostalih društvenih i političkih neprilika, obustavljen je Proces za njeno proglašenje blaženom.

Proces je ponovno pokrenut 2014. Iako benediktinski red postoji u Hrvatskoj već više od tisuću godina, Službenica je Božja Giacoma Giorgia jedina benediktinka za koju je pokrenut postupak za beatifikaciju.

Molimo da djelo koje je započelo pred toliko godina, Gospodin dovrši te Giacomu Giorgiu Colombis  ubroji u zbor blaženika svoje svete Crkve.