Menu Close

Samostan i crkva

Crkva i Samostan benediktinki sv. Petra apostola u Cresu smješten je tristotinjak metara južno od stare gradske jezgre, na morskoj obali. Najstarije podatke o samostanu nalazimo u arhivu Grada Cresa iz 1200. godine. Kroz svoju osamstoljetnu povijest, samostan je četiri puta stradao u požaru i svaki je put obnovljen. U njemu je znalo biti i 40 koludrica, ali kao i u još mnogim samostanima, u nekim je razdobljima ponekad znala biti samo jedna koludrica. U ovom je samostanu živjela i bila opaticom sl. Božja Giacoma Giorgia Colombis (Elizabeta Golubić, 1735.-1801.).

U samostanskoj crkvi svetog Petra apostola vidljivi su tragovi raznih vremenskih razdoblja i stilova. Razigranost romaničkih kamenih lukova, baroknih oltara u bočnoj lađi (oltar sv. Benedikta i Navještenja Gospodinova) te modernih vitraja, stvara ozračje u kojem  kao stvarnost živi otajstvo Gospodinove prisutnosti.

U koru crkve nalaze se orgulje s 15 registara majstora Francesca Daccia iz 1777. U prezbiteriju nad glavnim oltarom vrijedna je oltarna pala Uznesenja Marijina sa svetim Petrom i ostalim svetcima. Pozornost privlači obnovljeni tabernakul koji potječe iz vremena službenice Božje Giacome Giorgie Colombis kao i veliko bijelo raspelo. U samostanu se čuvaju vrijedne slike, a u samostanskoj knjižnici dva goticom pisana kodeksa iz 15. st. – dijelovi Obrednika za polaganje zavjeta i Psaltir. Samostan je bogat etnografskom građom koju su sestre marljivo prikupljale. Zamjetan je broj drvenih polikromiranih skulptura iz renesanse i baroka, misnog ruha te arheoloških nalaza.