Menu Close

Izvješća

Dana 26. srpnja 2022., na blagdan sv. Joakima i Ane, našu je zajednicu posjetio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua te tom prilikom služio sv. misu uz koncelebraciju biskupa Brendona Leahya iz Irske (Biskupija Limerick) i fra Ljudevita Maračića iz Cresa. U propovjedi je istaknuo važnost djedova i baka u obiteljima, odgoju i sl. te s nama podijelio vlastita iskustva. Nakon razgovora i druženja, naši dragi gosti posjetili su ćeliju službenice Božje Giacome Giorgie Colombis (Elizabete Golubić).

ŠKOLA  SLUŽBE  GOSPODNJE

RB 31-41: SLUŽENJE SLUŽBENO I MEĐUSOBNO

Ove se godine Škola službe Gospodnje održala u Samostanu Družbe Kćeri Milosrđa u mjestu Ugljan na istoimenom otoku od 3. do 8. listopada. Na njemu su sudjelovale i naše tri sestre te koludrice iz Raba, Zadra, Paga i braća s Ćokovca koji su držali predavanja. Naglasak ovogodišnje Škole stavljen je na služenje.

Ljubavlju služite jedni drugima. (Gal 5,13)

Oni koji dobro obavljaju službu, stječu častan položaj (1 Tim 3,13).

Navodimo tek neke rečenice iako nas mnogi biblijski tekstovi potiču na služenje kao i mnoga poglavlja Pravila sv. Benedikta koja  govore o služenjuslužbenom i međusobnom. Svako naše služenje, odgovor je na Božje služenje nama. Dobro ćemo služiti u zajednici u kojoj živimo samo ako je ljubimo i to do kraja! Služenjem trebamo rasti u krepostima te iskorjenjivati mane. Pritom nikada ne smijemo izgubiti iz vida našu prvu i temeljnu službu, a ta je da smo moliteljice! Sve ostale službe u zajednici imaju cilj omogućiti cijeloj zajednici, svakoj koludrici da se raširena srca posveti najuzvišenijoj službi molitve. Jer sve je plod molitve i sve su službe praćene molitvom cijele zajednice. Ako i pogriješimo, imajmo na umu riječi iz Proslova Pravila sv. Benedikta: “Nemoj se tada odmah prestrašiti i ostaviti put spasenja koji u početku ne može biti nego uzak“, ili pak riječi sv. Benedikta upućene Gotu koji je slomio oruđe kojim je radio, a svetac čudesno riješio problem te rekao Gotu: “Evo ti ga, radi i ne budi žalostan.

Gostoljubivost Kćeri Milosrđa i prekrasna priroda omogućili su nam da dublje uronimo u tekstove Svetog Pisma, predavanja i radionica. Dio jednog popodneva iskoristili smo za posjet benediktinskom samostanu Ćokovac na Pašmanu. Vratile smo se u naš samostan sa željom da bolje služimo.

SUSRET REDOVNICA KRČKE BISKUPIJE

Ovogodišnji Susret redovnica Krčke biskupije održan je 23. studenoga u našem Samostanu. Susretu su nazočile: sestre Presvetog Srca Isusova iz Dobrinja, sestre benediktinke iz Krka i Raba, sestre Službenice Milosrđa (Ancelle) iz M. Lošinja, službenice Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina iz Nerezina, sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova iz Punta, te sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskog i sestre Svetog Križa iz V. Lošinja.  Susret je započeo zajedničkom molitvom, potom pozdravnim govorom biskupa dr. Ivice Petanjka, opatice M. Terezije Hunjadi, a u nastavku nam je s. benediktinka Marina Barinić održala zanimljivo predavanje o službenici Božjoj Giacomi Giorgi Colombis (Elizabeti Golubić) koja je na glasu svetosti umrla u našem samostanu, a 2014. obnovljen je proces za njenu beatifikaciju.

Nakon predavanja započela je sveta misa koju je predvodio biskup Petanjak uz koncelebraciju fra Ljudevita Maračića iz Cresa, povjerenika za redovnice vlč. Zvonimira Badurine Dudića iz Poljica te tajnika Krčke biskupije vlč. Josipa Karabaića. Ovaj i slični susreti vrlo su nam dragocjeni zbog razmjene iskustava i ne mogu ih nadomjestiti suvremeni načini komuniciranja „na daljinu“. 

60. godišnjica zavjeta s. Skolastike Pirih

+

OBJAVLJEN U VATIKANU NIHIL OBSTAT  ZA OBNOVU KAUZE  SLUŽBENICE BOŽJE ELIZABETE GOLUBIĆ – GIACOME GIORIGE COLOMBIS, BENEDIKTINKE NAŠEG SAMOSTANA

Pred Uskrs je iz Dikasterija za kauze svetaca iz Vatikana stigao u Krčku biskupiju Nihil obstat  tj. dopuštenje za obnovu i nastavak kauze beatifikacije službenice Božje Giacome Giorgie Colombis – Elizabete Golubić, sestre benediktinke sa Cresa. Time se  nastavlja njezin postupak za beatifikaciju koji je započeo još 1801., ali je zastao zbog raznih crkvenih i društveno-političkih neprilika onoga vremena.

         Elizabeta Golubić rođena je 1735. u plemićkoj obitelji Colombis čiji su se hrvatski pretci prezimenom Golubić doselili sa sjevera Hrvatske i nastanili se na Cresu gdje su pod talijanskom upravom morali promijeniti prezime u Colombis. Elizabeta je već u ranoj mladosti osjetila redovnički poziv i sa 18 godina, unatoč protivljenju rodbine, napušta svijet i ulazi u samostan sestara benediktinki u Cresu koji u tom gradu postoji već više od 700 godina. Pri ulasku u samostan dobila je i redovničko ime na talijanskom jeziku Giacoma Giorgia, ali prema imenima svoga oca i djeda Jakova (Giacomo) i Juraja (Giorgio). U samostanu je veoma brzo napredovala i u pobožnosti i kršćanskoj savršenosti što je zamijetio i njezin ispovjednik. Uočio ju je kao posebnu dušu obdarenu izvanrednim milostima pa joj je zapovjedio da piše svoj dnevnik i zapisuje sve što prolazi njenom nutrinom te da napisano povjeri njemu na čuvanje. Tako su nam se sačuvali i dragocjeni pisani dokumenti o njezinoj svetačkoj duhovnosti i njezinom intenzivnom mističnom i pokorničkom životu. Već za života sestra Giacoma Giorgia uživala je glas svetosti ne samo u samostanu nego i na  cijelom Cresu što je posebno došlo do izražaja odmah nakon njezine smrti. Umrla je 28. lipnja 1801. u 66. godini života, a već dvadeset dana nakon njezine smrti, što je jedinstven slučaj u povijesti kauza svetaca, pokreće se biskupijski proces za njezinu beatifikaciju koji je završen za svega tri mjeseca. Pokretanjem procesa za njezinu beatifikaciju ona je dobila i crkveni naziv Službenica Božja.

Zbog ukidanja Osorske biskupije kojoj je tada pripadao Cres, a koja se tada pripojila Krčkoj biskupiji, njezin proces beatifikacije nije nastavljen, a spisi procesa predani su na čuvanje samostanu sestara Benediktinki na Cresu gdje se i danas nalaze. Budući da se glas o njezinoj svetosti trajno sačuvao u samom samostanu, ali i na Cresu, sestre Benediktnke su odlučile obnoviti njezinu kauzu te je dobivanjem Nihil obstat iz Rima učinjen prvi korak u tome smislu.

 U novije vrijeme mons. Vitale Bommarco, gorički biskup koji je umro 2005., a rodom je sa Cresa, veoma se zauzimao da se kauza s. Giacome Giorgie obnovi. U tome smislu učinio je mnoge administrativne korake (npr. računalni prijepis njezina Dnevnika koji broji oko tisuću stranica), a koji su omogućili da se sada i formalno obnovi njezina kauza.

U Hrvatskoj je benediktinski red prisutan već više od tisuću godina čiji su redovnici i redovnice učinili toliko dobra na vjerskom i kulturnom području za hrvatski narod. Stvarno je već došlo vrijeme da barem jedan član toga najstarijeg, časnog i zaslužnog reda bude uzdignut na oltar. Kao prvi kandidat u tome smislu jest službenica Božja Giacoma Giorgia za koju je biskupijski postupak beatifikacije već dovršen i sada se samo nastavlja nakon  zaprimanja Nihil obstat iz Rima.

Predstavljanje knjige IZ DNEVNIKA SL. BOŽJE GIACOME GIORGE COLOMBIS u Samostanu Benediktinki – Cres.

Život u samostanu nije nimalo monoton, a ponekad se dešavaju neki posebni događaji. Jedan od tih posebnih bio je predstavljanje knjige Iz Dnevnika sl.Božje Giacome Giorge Colombis, koludrice našeg benediktinskog samostana.

Unatoč ljetnoj vrućini, crkvene klupe su se popunile uzvanicima, bilo je i više naših svećenika i redovnika. Tako su svojim dolaskom potvrdili privrženost Benediktinkama u našem mjestu.

U uvodnoj riječi M. Opatica Samostana iskazuje radost  što je svih zajedno okupila buduća blaženica Giacoma Giorga Colombis, sl.Božja čija je Kauza za proglašenje blaženom prisutna na ovim prostorima već 200 godina. Knjiga Iz Dnevnika G.G.C. je samo dio cjelokupnog Dnevnika koji ima 1200 stranica, ali postoji nada za cjelokupni prijevod.

Nakon uvodne riječi pročuli su se gromki i skladni glasovi muške creske klape Burin. Pjesmom Oče naš dotaknuli su nevidljivo-sigurno svakog te smo tako molitvom započeli ovo događanje.

Iz bogatog izlaganja fra Ljudevita Maračića, konventualca sv. Frane, koje je uslijedilo, moguće je odabrati samo nekoliko značajki. Sadržaj izlaganja bio je: Povijesni okvir 18.st. : vrijeme i okolnosti u kojima je živjela sestra G.G. Colombis. Vrijeme je to koje nije bilo naklonjeno crkvi.

U Europi je tada vladalo liberalno prosvjetiteljstvo čiji su pobornici dovodili su u pitanje opstanak katoličke crkve. Zatim u Mletačkoj Republici pod čijom je vlašću bio Cres, u drugoj polovici 18.st., pod utjecajem raznih protucrkvenih ideja spremala prava orkanska oluja nad redovničkim zajednicama, posebno onima zatvorenog tipa, istaknuo je fra Ljudevit.

U svom izlaganju osvrnuo se nadalje na odnose creskih koludrica s gradskom vlasti kroz povijest. Uvijek je postojala privrženost creskih vlasti prema svojim koludrica, koja se iskazivala kroz razne materijalne pomoći i podršku.

A da postoji trajna povezanost koludrica sv. Petra i fratara sv.Frane potvrđuju mnogi rukopisi – nastavio je fra Ljudevit. Primjer te povezanosti  je i taj da su fratri nakon izbora novog provincijala pjevajući hodočastili koludricama samostana sv.Petra, a nakon njegove zakletve imali bi zajedno svečano misno slavlje.

„Poput košute što žudi za izvor vodom…“, žudjela je duša s. G.Giorgie za njezinim Raspetim Zaručnikom. Tom antifonom koju su otpjevale koludrice pripremile su nas na daljna izlaganja. Urednica knjige Iz Dnevnika sl.Božje G.G.Colombis,  s.Marina Barinić nastojala je, koliko joj je vrijeme dopuštalo prenijeti nam lik i život naše službenice Božje. Evo nekoliko značajnih momenata iz njezinog životopisa:

Sestra G.Giorga živjela je u skrovitosti Samostana poput golubice u špiljama vrletnim u stalnoj čežnji za svojim ljubljenim Zaručnikom. Molila je i radila vjerno sljedeći Pravilo s. Benedikta. Neprestano je osluškivala i prebirala Božje Riječi kako bi što istinitije živjela svoje monaško zvanje. U njima je prepoznavala Božju volju kao odgovor na razne životne okolnosti u kojima se našla. Odlikovala se lijepom dušom. Krasila ju je velika poniznost i ljubav prema sestrama, a jednako tako velika ljubav prema siromasima.

Vjerujemo da ju je Bog zbog njezine nepokolebljive predanosti njemu obdario svojim izvanrednim nadnaravnim darovima.

Božja je providnost htjela da po poslušnosti njezinom ispovjedniku sve  borbe, uspone i padove, molitve, pokore, nadahnuća i sve što se dešavalo u njezinoj nutrini bude  zapisano u  Dnevniku, kojeg danas imamo priliku čitati i nadahnjivati se.

Iako u visokim godinama zakoračila je hrabro naša s. Benedikta stepenicama do ambona.  Prevodila je ona stranice Dnevnika sa talijanskog jezika venecijanskog narječja strpljivo birajući prave riječi.  Zahvalila je Bogu za njezin doprinos u objavljivanju Dnevnika na hrvatskom jeziku. Istaknula je zatim, pored ostalog, da je život G.G. bio jedna žrtva i vrlo ugodan prinos na Isusovom žrtveniku. Ona je jedan najljepši cvijet i plod iz otmjene i zaslužne obitelji Colombis. Molitvom da nas sve zagovara kod svoga Gospodina i Spasitelja zaključila je svoj osvrt na knjigu.

Velečasni Zvonimir Badurina Dudić, posljednji u izlaganju, referirao se na nekoliko stranica iz Dnevnika iz kojih je vidljiva radost Giacome Giorge koja proizlazi iz potpunog predanja Gospodinu. Strpljivo, čak radosno podnosila je svoje patnje pa ju je njezin liječnik prozvao „Anđeo hilare“-radostan anđeo- piše u Dnevniku. U svim događajima vidi Božju prisutnost, shvaća da joj Bog govori i ne gubi povjerenje u Njega. Ostaje stalno duboko sjedinjena s Njime. Na nama je promatrati iskustvo G.G.C. i primijeniti ga na svoj život, naglasio je. Nadovezao se vlč. Zvonimir kao i obično u svojim govorima na učiteljstvo sv. Oca pape Franje citirajući ap. pobudnicu „Radujte se i kličite“: … „jer svaki je svetac poruka koju Duh Sveti uzima od bogatstva Isusa Krista i daruje svom narodu.“

Na kraju je M.opatica svima zahvalila te smo zajednički izmolili molitvu za proglašenje blaženom sl. Božje G.G.Colombis. Uz creske pjesme Klape Burin nastavljeno je zajedničko druženje. Dojam ovog susreta, vjerujemo svi će potvrditi, opisuju riječi iz uvoda opatice: „ Za jedno mjesto i za državu, na koncu i za cijeli svijet, blaženici, sveci i svi ljudi koji sveto žive imaju neprocjenjivu vrijednost. Negdje je rečeno: „kad njih ne bi bilo, svijet bi se raspao.“

Neka se slavi Bog u svim svetima svojim!

S TOBOM UDARAM NA ČETE DUŠMANSKE,

S BOGOM SVOJIM PRESKAČEM ZIDINE (Ps 18, 30)

–  PRIVREMENI  ZAVJETI  s.  JAKE  –

Na blagdan Prikazanja Marijina 21. studenoga 2023., s. Jaka položila je Privremene zavjete u našoj samostanskoj crkvi. Obred se odvijao pred opaticom Terezijom Hunjadi i o. Jeronimom Marinom iz Samostana sv. Kuzme i Damjana (Ćokovac, otok Pašman) koji je i predvodio sv. misu uz koncelebraciju vlč. Dinka Deželića, mons. Giuseppea Vosille i fra Ljudevita Maračića.

Za vrijeme obreda s. Jaka je pred svećenicima, koludricama i pukom pročitala Povelju u kojoj je obećala živjeti po zavjetima stabilnosti, obraćenja i poslušnosti te otpjevala Primi me Gospodine…. Opat Jeronim je kroz propovijed uputio savjete i riječi ohrabrenja. Kao što nam govore misna čitanja, tako se i u monaškom životu izmjenjuje klicanje i radost Bogu našemu s razdobljima tišine u kojoj poput Blažene Djevice Marije u svom srcu prebiremo i osluškujemo Riječ. I nikada ne smijemo prestati zahvaljivati Bogu za poziv i služenje, za mnoge darove, za zajednicu i sl. Tko je s. Jaka, tko su njeni bližnji i tko je Gospodin kojemu se predaje? Odgovor se nalazi u retku Evanđelja: „Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.“ Neka bude s. Jaka budna i osluškuje Riječ, neka prepoznaje Isusa i u najmanjim poslovima – i u pranju čaša i u brisanju poda… Euharistijske su darove zajedno na oltar prinijele opatica Terezija i s. Jaka. Koludrice su kroz mnoge lijepe misli potaknute na jačanje zajedništva kroz molitvu i rad, a završetkom svete mise nastupile su čestitke nazočnih.

Pokret za život i u našem Samostanu

U blagdanskom ozračju 28. prosinca 2023. naša benediktinska zajednica ugostila je Pokret za život Krčke biskupije. Sestre ove zajednice benediktinki od samih početaka Pokreta počasne su članice i molitveno sudjelujemo u jačanju kulture života. Blagdan Nevine Dječice povezali smo i s molitvom za proglašenje blaženom naše službenice Božje Giacome Giorgie Colombis koja je rođena 28. prosinca 1735. i prati nas svojim zagovorom jer je na više mjesta dokumentirano kako je zauzeto i puno molila za Cresane i čitavo ovo podneblje u raznim potrebama.

Naša samostanska crkva bila je puna vjernika među kojima su prednjačili članovi Pokreta za život, predvođeni g. Aleksom Flegom, čelnikom creskog ogranka Pokreta, uz Ogranke Krk, Rab i Lošinj. Svetu misu predvodio je vlč. Zvonimir Dudić Badurina (duhovnik Pokreta) uz koncelebraciju fra Ljudevita Maračića i biskupa u miru Valtera Župana koji je od samih početaka nazočan i molitveno i organizacijski u Pokretu za život. Molimo i dalje za demografsku i svaku drugu obnovu naše domovine Hrvatske kao i za nove snage u Pokretu za život.