Menu Close

Oblati

OBLATI

Od samih su početaka benediktinskog reda, postojale su osobe koje je privlačio „duh benediktinstva” (obični ljudi, plemići, pučani, klerici, laici) te su bili povezani s nekom benediktinskom zajednicom. Njihov je cilj bio: svoj kršćanski život uskladiti s duhom sv. Benedikta i tako se osjećati jačima u svom životu i staležu.

Dakle, oblati žive u svijetu, djelujući u svojoj obitelji, na radnom mjestu, župi i sl. u skladu s benediktinskim geslom: „Da se u svemu slavi Bog!“ U tome se trude ostvariti životnu ravnotežu i po načelu ORA ET LABORA – MOLI I RADI svako svoje djelovanje posvetiti molitvom. Osim uobičajenih molitava, oblati svaki dan mole časoslov – barem jednu molitvu dnevno, prednost dajući jutarnjoj ili večernjoj. Isto tako redovito izdvajaju vrijeme za Lectio divina, trudeći se Božju riječ srcem slušati i životom ostvariti. Nakon upoznavanja zajednice, oblatski kandidat/kandidatica započinje godinu priprave upoznavajući život sv. Benedikta i njegovo Pravilo. Potom slijedi oblacija – liturgijski čin davanja ozbiljnog obećanja Bogu…

Za razliku od „trećoredaca”koji su uključeni u neki red, oblati su pripojeni pojedinoj opatiji – po svojoj se oblaciji (prikazanju) spajaju u zajedništvu duhovnih dobara i u svezi svete ljubavi.